Hoe kunt u Maandtaak inzetten?

 

Totaalmethode wereldoriëntatie 

Maandtaak is te gebruiken als methode voor wereldoriëntatie voor de vakgebieden aardrijkskunde, geschiedenis, natuur, maatschappij, gezond gedrag, religies, handvaardigheid, techniek en natuurkunde. Dit kan als complete vervanging van de huidige methode, of als aanvulling voor kinderen die sneller werken dan gemiddeld. In tegenstelling tot de methodes die worden aangeboden in Basispoort kunnen de kinderen met Maandtaak zelfstandig thuis verder werken. De site van Maandtaak is niet geblokkerd d.m.v. een vaststaand ip-adres.

Computer en tablets

Maandtaak is ontwikkeld voor gebruik op de pc. Daarnaast kan de hele methode ook gebruikt worden op de IPad. Veel videos kunnen tegenwoordig ook op de IPad gebruikt worden. Klik hier om te zien hoe Maandtaak via de IPad wordt ingezet op o.b.s. De Klimroos in Utrecht. Doordat de werkbladen in PDF en MS-Word beschikbaar zijn, zullen de antwoorden op de IPad in een los document moeten worden genoteerd. Hiervoor zijn meerdere apps beschikbaar in de app-store.

BYOD - Bring Your Own Device

Maandtaak leent zich uitstekend voor het zgn. Byod-onderwijs. Vroeger had je op school en op het werk betere spullen (computers, telefoons) dan thuis. Inmiddels zijn gadgets zo populair en toegankelijk, dat het steeds vaker voorkomt dat mensen thuis betere (nieuwere) spullen hebben dan op het werk. Vandaar dat BYOD populair begint te worden en er ook al scholen en bedrijven zijn die er een beleid op maken dat mensen hun eigen devices meenemen. Als iemand met zijn eigen materiaal beter of sneller werkt, dan heeft de school er vaak geen problemen mee dat leerlingen hun eigen materiaal meenemen. Recent onderzoek toont aan dat steeds meer studenten de eigen smartphone gebruiken in de collegezaal en op de werkvloer. Ook eigen laptops (en tablets) worden steeds vaker op school gebruikt. Bij BYOD neemt de productiviteit toe; je werkt tenslotte op een device waarmee je zelf het prettigst werkt.

Aanvullende lessen

Het is ook mogelijk om alleen gebruik te maken van enkele lesonderdelen. Hierbij kun je denken aan de lessen van techniek, handvaardigheid en natuurkunde, of juist alleen aardrijkskunde, geschiedenis en natuur.

Hoog begaafden

Kinderen die naast de gewone leerstof in de reguliere basisschool behoefte hebben aan extra uitdaging, zullen met veel plezier zelfstandig de gele leerlijn doorlopen.

Lesideeën en bronnen

Maandtaak is een grote database van bronnen en lesideeën. Iedereen die daar zijn voordeel mee kan doen, zal zich snel thuis voelen op deze site.

Thuisonderwijs

Maandtaak is een aantrekkelijke methode voor thuisonderwijs.. Door de stap voor stap begeleiding in de handleiding die bij de lessen kan worden gebruikt, kan Maandtaak prima voor de vakken van wereldoriëntatie worden ingezet. Hiervoor geldt een voordelig licentie tarief. 

Nederlands onderwijs in het buitenland

Maandtaak kan ook gebruikt worden voor het geven van onderwijs in de gebieden waar geen Nederlands onderwijs wordt aangeboden. Denk aan zendingsgezinnen en mensen met een andere missie in het buitenland. Voorwaarde is wel dat er gebruikt gemaakt moet kunnen worden van internet.

Pictogrammen

In Maandtaak worden verschillende pictogrammen gebruikt, zoals staat beschreven in "organisatie". Daarvan geven drie pictogrammen aan dat er gebruik gemaakt wordt van resp. een computer, printer of een materiaalbak. De computer en of printer spreken voor zich. Voor de materialen die nodig zijn voor de overige lessen volgt hieronder een uitgebreide beschrijving.

Techniek, handvaardigheid en natuurkunde

Om de opdrachten van de leergebieden techniek, handvaardigheid en natuurkunde te kunnen maken zijn aanvullende materialen nodig. De materiaallijsten vindt u hier. U kunt per onderdeel een bak samenstellen, waardoor de kinderen gedurende het hele jaar alle opdrachten uitvoeren, de proeven kunnen doen en het werkstuk kunnen evalueren en reflecteren. Deze materialen zijn onmisbaar om de kinderen naast het hoofd, ook met de handen te laten werken. In de praktijk heeft u 10 bakken nodig voor de vakken techniek, handvaardigheid en natuurkunde, dus 30 bakken in totaal per leerjaar.

Twitter

De #nieuwsbrief van #Maandtaak staat is verzonden. Wil je 'm voortaan ook ontvangen?https://t.co/ih0GCSaGOl https://t.co/ivUcfqhLQn

1116 dagen geleden

© 2012 - 2019 Van den Heuvel Educatief Disclaimer Sitemap Contact

Ontwerp: Pachdesign Realisatie: BOBE