Ontwikkeling en aanpassingen

15-01-2016

Alle scholen ontvangen binnenkort een uitnodiging voor de online versie van Maandtaak.

 

25 nov 2015

Vanaf nu is bij iedere les een interactieve MINDMAP toegevoegd. Hiervoor is een samenwerking met Bubbl.us aangegaan. De mindmaps kunnen gebruikt worden op het digitale schoolbord.

21 nov 2015

De eerste scholen zijn begonnen aan de nieuwe versie van Maandtaak. We zijn erg benieuwd naar de eerste reacties. Momenteel worden de toetsen en huiswerkbladen toegevoegd in de nieuwe versie.

Maandtaak 2015-2016

 

Digitale omgeving

Vanaf cursus 2015-2016 zal Maandtaak worden voorzien van een geheel eigen leeromgeving met registratieysteem. Voor alle leerlingen wordt een eigen lesprogramma samengesteld in hun eigen omgeving. En dit alles op het eigen niveau, zoals u dat van Maandtaak gewend bent. De registratiekaarten worden gedigitaliseerd en kunnen op maat worden samengesteld. Hierdoor kan iedere school zelf kiezen welke vakken worden behandeld, verwerkt, geleerd en uiteindelijk worden getoetst.
 
 

Digitaal registratiesysteem

Om dit alles te realiseren is er 'onder de motorkap' een gebruikersomgeving aangemaakt, waarbij de systeembeheerder van de school d.m.v. een Excel bestand alle leerlingen per groep kan invoeren. 
De leerkrachten kunnen vervolgens in hun eigen omgeving aangeven welke leerstof de leerlingen die maand moeten doorlopen, waarna aan het eind van de maand de toets kan worden afgenomen.
De leerlingen werken in een leerling-werkomgeving en zien  a.d.h.v. het registratieformulier welke opdrachten zij moeten maken. Zij noteren online per opdracht in welke opdracht is afgerond en  wat ze hebben geleerd. Presentaties en andere documenten kunnen worden opgeslagen. Daarna komt de volgende opdracht ter beschikking . Zo wordt een eigen portfolio opgebouwd.  De leerkracht kan op ieder moment in een oogopslag zien hoever de leerstof van zijn leerlingen is gevorderd.
 
 
 
 
 

Digitale leeromgeving

De aardrijkskunde-, geschiedenis- en natuuropdrachten worden als basisopdrachten door alle kinderen gemaakt. De manier  waarop dit wordt aangeboden en kan worden verwerkt is afhankelijk van het niveau waarop de leerling is ingedeeld.  Met de vernieuwde huiswerkbladen krijgen de leerlingen de kans om de leerstof zich thuis eigen te maken.
Werkbladen en toetsen kunnen online worden gemaakt.  Resultaten worden door de leerkracht online nagekeken. Resultaten zullen worden opgeslagen in het LVS. Deze blijven gedurende het hele jaar beschikbaar. Een leerkracht kan er ook voor kiezen de toetsen  uit te printen en zo aan te bieden aan de hele klas.
 
 

Werk in uitvoering

Gedurende deze operatie proberen we de huidige gebruikers zo min mogelijk te storen met de dagelijkse lessen. Daarom zal de nieuwe omgeving naast het huidige Maandtaak worden opgebouwd. 
 

Laatste aanpassingen

 

06-12-2013

Online versie documenten; de documenten kunnen digitaal worden ingevuld, waarna ze ingevuld naar de leerkracht kunnen worden gemaild. De kinderen kunnen de documenten ook thuis maken. Daarnaast scheelt het veel printkosten. In de handleiding van de leerkracht blijft de printversie voor de klas beschikbaar.
 

02-12-2013

Demo READSPEAKER heeft de testfase met glans doorstaan. In twee weken zijn 5900 
documenten door verschillende gebruikers voorgelezen. Een grote stap voorwaarts voor de kinderen die wat leeshulp kunnen gebruiken.
 

03-09-2013

Demo READSPEAKER wordt in Maandtaak geïntegreerd en uitgeprobeerd.

30-08-2013

Pictogrammen bij lessen worden voorzien van tekst, zodat in één oogopslag kan worden gelezen of er individueel, samen of klassikaal moet worden gewerkt. Ook kun je zien of er extra materiaal, printer of computer nodig is bij deze les.

19-08-2013

Maandtaak en itslearning hebben hun krachten gebundeld om digitaal leren in het basisonderwijs gemakkelijker te maken. Maandtaak is nu ook beschikbaar binnen een breed inzetbare online leeromgeving. Leerkrachten zijn zelfs in staat om zeer eenvoudig pre-instructie te geven via individuele video's.


______________________________________________________________

De start

Sinds 2007 zijn we met verschillende groepsleerkrachten van de Engelenburgschool in Veenendaal  gestart met het uitwerken van onderwijs op maat. In de praktijk pasten we dit al op verschillende manieren toe, maar het werd inmiddels tijd om dit te verbinden aan een doorgaande lijn.

De methode voor wereldoriëntatie  

Aan de totale leerlijn van de groepen 5 tot en met 8 hebben inmiddels 8 mensen meegewerkt. Gerie van de Meer, Rianne Bouman en Erik van den Heuvel zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de lessen. Joey van de Ende en Dhr. H. van den Heuvel (senior) zijn van grote waarde voor ondersteuning in P.R. en correctie. Maurijn Pach en George Boot zijn verantwoordelijk voor de grafische ontwikkeling en realisatie van de website.

Visiebepaling

In de afgelopen jaren hebben wij cursussen gevolgd van Driestar-educatief, waar vooral de lijn van POVO een grote stimulans is geweest, tot het verder doorontwikkelen van de huidige werkwijze. Hierbij stond centraal dat de leerkracht uitdagende opdrachten maakt en de computer steeds meer de functie van gereedschap krijgt en geen doel meer op zichzelf is. We hebben in afgelopen twee jaar gezien dat de kinderen met Maandtaak worden uitgedaagd om van elkaar te leren, door steeds dieper op de materie in te gaan met presentaties en werkstukken. We zullen ook in de toekomst deze werkwijze steeds verder proberen toe te passen en verfijnen, mede aan de hand van de ervaringen uit het werkveld.

Nieuwe ideeën 

Als de migratie en implementatie van de nieuwe site is afgerond, zullen er weer nieuwe plannen worden uitgewerkt. Een van deze ideeën is om de wegwijzers aan de hand van voorbeelden toegankelijker te maken voor de leerlingen. Door een voorbeeld-werkstuk, of -presentatie door de kinderen te laten gebruiken, hoeven zij zich alleen druk te maken over de inhoud. Zo zullen de leerlingen sneller leren hoe ze tot een eindproduct kunnen komen. Verder zullen we inventariseren of er behoefte is aan een verzamelplaats voor gemaakte werkstukken. We zullen ook kijken of er mogelijkheden zijn voor text to speech technologie, waardoor de teksten kunnen worden uitgesproken. Wij nodigen gebruikers uit om mee te denken. Schroom niet om uw gedachten of ideeën te mailen naar Dit e-mailadres wordt beschermd tegen spambots. JavaScript moet zijn geactiveerd om het te bekijken. .

Twitter

De #nieuwsbrief van #Maandtaak staat is verzonden. Wil je 'm voortaan ook ontvangen?https://t.co/ih0GCSaGOl https://t.co/ivUcfqhLQn

1177 dagen geleden

© 2012 - 2019 Van den Heuvel Educatief Disclaimer Sitemap Contact

Ontwerp: Pachdesign Realisatie: BOBE